AIRSOFT

Airsoft

Je taktično bojna igra, kjer igralci doživljajo prave bojne situacije. Beseda izvira iz orožja – replike, ki je v bistvu zračno orožje na električni (ali plinski) pogon. Replika izstreljuje plastične kroglice premera 6 mm v razdalji okrog 50 m.

Zgodovina

Vse se je začelo, ko so iznajdljivi ameriški drvarji iznašli plinsko puško z barvnimi kroglicami za označevanje dreves, ki jih je bilo treba posekati. Nekega usodnega večera pa so se, podkrepljeni z alkoholnimi hlapi, začeli streljati med sabo. Tako je nastal paintball. Na Japonskem je bilo tovrstno orožje prepovedano, zato so iznajdljivi Japonci naredili orožje, ki izstreljuje manjše kroglice, za to pa je potrebno manj moči. Piše se leto 1980 in nastal je airsoft. Razvoj airsofta se je nadaljeval in sedaj je v svetu veliko število proizvajalcev, ki izdelujejo replike.

V osnovi se replike delijo v tri skupine:

  • Potezne ali vzmetne replike (za vsak strel je potrebno repetirati orožje; po navadi so replike bojnih šibrenic, ostrostrelnih pušk, nekatere pištole,…), pogonsko sredstvo je stisnjen zrak, ki ga stisne vzmet, ki smo jo napeli z ročnim repetiranjem.
  • Plinske replike(po navadi replike pištol in v redkih primerih tudi v replikah pušk), pogonsko sredstvo je potisni plin oziroma CO2 plin.
  • Električne replike (po navadi replike jurišnih pušk), pogonsko sredstvo je stisnjen zrak, ki ga stisne vzmet, ki jo je preko zobnikov napel elektro motor, ki se napaja iz baterijskih celic.

MehanizemMehanizem airsoft replike