Op. Rdeči veter

Nedelja  24. 3. 2013

Gruzijska vojska je v noči na petek obkolila prestolnico separatistične pokrajine Južna Osetija, pri čemer so izbruhnili siloviti spopadi. Južnoosetijske oblasti so sporočile, da je v topniškem obstreljevanju Chinvalija umrlo najmanj 15 civilistov. Nad Južno Osetijo so poletela tudi gruzijska vojaška letala, poročajo tuje tiskovne agencije.

“Napad je v teku, spopadi pa potekajo v okolici Chinvalija,” je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal tiskovni predstavnik gruzijskega notranjega ministrstva Šota Utjašvili. Gruzijska vlada se je namreč odločila, da bo znova vzpostavila “ustavni red” v pokrajini, ki se je od Gruzije odcepila v začetku 90. let prejšnjega stoletja.

Na klice Osetijskih bratov se Rusija še ni odzvala. V Rusiji se zavedajo, da bi posredovanje v spopadu brez odobritve mednarodne javnosti močno škodilo ruskemu ugledu. Vse Ruske enote na meji z Južno Osetijo so v pripravljenosti. In v generalštabu čakajo na primeren trenutek za vojaško posredovanje.

 V štabu 58. Ruske armade prejmejo prvo jutranje poročilo o dogajanju na meji z Gruzijo. V minometnem napadu Gruzijskih sil na patruljo Ruske mejne straže so bili ranjeni trije , štirje vojaki pa so pogrešani. Obstaja velika verjetnost, da so pogrešani vojaki bili zajeti s strani Gruzijske vojske in odpeljani v notranjost države. 

Prvi vod 32. čete Spetsnaz dobi ukaz: Poiskati in rešiti zajete Ruske vojake. Za vsako ceno. Podpisan: general Anatoliy Nogovitsin.

To je bil trenutek, ki so ga čakali v general štabu. Operacija красные ветер-RDEČI VETER se lahko prične.

Povabljeni so bili klubi ASSP (Legio Vento in AS/DS), DTI, SRT in Parabellum. Mraz, dež, teren in nasprotniki so vse nas dobro preizkusili. Vsi smo morali pokazati voljo, znanje, trmo in vzdržljivost, da smo lahko opravili zadane naloge. In vsem nam je uspelo. 

Hvala vsem, ki ste prišli. 

In hvala Markotu za vso skrb. Brez tebe tega ne bi izpeljali.